12 Kasım 2009 Perşembe

Firebird - Deluxe














Tür: Blues-rock
Yıl: 2001

Dünyadaki en tatlı müziği yaptığını savunduğum Firebird'ün sadece Winamp'taki sıralaması yüzünden en  çok dinlediğim albümüdür bu. Diğer albümler de bir bu kadar taş olsalar da , önce bunu öneriyim ben de...

Albümün , 2000'lerin ürünü olduğuna inanmak pek bi güç; genel olarak 70 lerin blues-rock dünyasından kopup gelmiş gibi. Zaten Firebird , 90larda Carcass ile ortalığı kasıp kavurmuş olan brutal vokalist / aynı zamanda pek bir sert gitarist olan Bill Steer'in kökten bir değişiklikle blues-rock'a dönem macerası olarak , ayrı bir konu / bir başlık olarak incelenesi bir şey. Neyse... Özelliklerine gelirsek bu albümün;
  • Dediğim gibi acayip tatlı bir müzik. Guitar-based müzikleri seven herkesin sevmesi gereken bir grup bana kalırsa. Mızıka bile var. Çok yaşam enerjisi dolu, insanı mutlu eden bir şey.
  • Blues-rock türünün , en iyi örneği bile olabilir. O türün coşma dönemine denk gelmese de , on yıllar sonra böyle bir grup kurup , önceki tüm oluşumların eline verebilecek kapasiteye gelmiş bi grup sonuçta.
  • Kendini kolay seviden ama kolay baymayan bir albüm. İlk dinleyişte vuruldum ve hala çatır çatır dinletiyor kendini. Bu özellik aslında pek nadir bulunan bir şey; catchy olup , 1 ay sonra cıvkı çıkan yüzbinmilyonlarca grup var.
  • Albümün en iyi şarkısı yada grubun en iyi albümü gibi ayrımlara girmek çok zor. Tüm şarkılar çok kaliteli ve öne çıkma olayı hiç yok. Ancak yavaş ve hızlı şarkı ayrımı olabilir bu açıdan. 
Kadromuz ise şöyle:
  • Bill Steer ; aslanım koçum. Sen gençliğinde git hayvan gibi gitar çal , böğür dur. yaşın kemale erince gel , blues rock grubu kur , kadife gibi sesim var benim de. O ne hoş bir sestir. Bi de o kadar brutalden sonra. Yoksa bizi kandırıyorlar mı lan , brutal vocal sesi berbat ediyor , ses telleri gidiyor diye. Bildiğin kadife olmuş ??? Hem çok feci de harmonica çalar yani...Grubun tek gitaristi ayrıca.
  • Grubun kalanı , sürekli değişmiş olsalar da süper yetenekli bassçılar ve davulcularla dolu. Onlar da çok iyi işler çıkarmışlar. Ama burda kilit noktası Bill. O yüzden fazla gevelemicem.
Benim bunu önerme nedenim yani sizin dinleme gereğiniz de şu;
Bu kadar mükemmel bir grup , bu kadar tatlı bir müzik , nasıl bu kadar underrated kalabilir ya. Sevin , sevdirin. Siz sevin , sevgilinize yollayın. Ayrılın , o yeni sevgili yapsın ona atsın böyle bir zincir oluşturalım. Bu taktik uygun gelmezse , b planına geçicez. Herkes biliyor zaten b planını. Neyse , kısacası blues-rock türünden hoşlanıyorsanız , kesin indirin dinleyinlik bir gruptur kendileri.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder