10 Kasım 2009 Salı

Cynic - Focus














Tür: Progresif Teknik Death Metal
Yıl: 1993

Başlangıç olarak , senelerdir vazgeçemediğim efsane albüm , Focus'u seçtim. Belki yazımdan sonra neden senelerdir dinlediğime dair ufak bir kanı oluşur sizlerde.

Şu başta yazan progresif teknik death metal ibaresinin kurucusudur zaten Cynic. 90 lı yıllardaki insanların hiç de alışık olmadığı garip bir sound yaratmışlardır.
Belirgin özelliklerini de şöyle sıralayadurayım;
  • Bass ; öndedir baya , gitarlarla aynı gitmez , background soundçusu olmaktan çıkıp , yer yer çoşan hatta solo atan bir enstrümana dönüşmüştür bass.
  • Gitarlar ; genelde gitarlardan biri melodiyi verirken diğeri arkada hoş fusion jazz havası yaratan tınılar oluşturur ki , dinlemesi çok hoştur.
  • Davul ; fusion jazz ile progresif death metal'i karıştırmanın en büyük zorluğu bana göre davul açısından olanı. Çünkü hayvanlaşmak ve sanat yapmak arasındaki o ince çizgi en zor onda tuttruluyor. Ama o da mükemmeldir Focus'umda...
  • Vokal; işte Cynic'in en çok eleştrilen yanıdır. Death metal dinleyicisi vocoder ile elektronikleştirilmiş sese katlanamıyor. Cynic'in avant-garde lığı asıl burda aslında. Kimsenin yemez afedersiniz , death metal grubunda elektronik vokal kullanmak. Son dönemden bi tek The Faceless'ın yedi, ki iyi ki yemiş , çok taş. Bu ayrıntıya takılmadan dinlemenizi öneririm. Brutal vokal de bulunmaktadır tabi içinde. Daha doğrusu , death growl.
Kadro da şöyledir;
  • Paul Masvidal , aslanım , felsefik insan, hinduizm meraklısı , death - human albümüde çalan zatlardan biri. Piyasa da Steinberger headless gitar kullanan ender insanlardandır.
  • Sean Reinert , paul'un ekürisi. İyi progresif takılır, o da human da çalmış diğer bir zat'tır.
  • Sean Malone , biraz asosyal tipli gözükse de , önemli olan müzikalite. O bass'ları yaratan insan o işte.
  • Jason Gobel , ikinci gitarist. Ki o da çok iyi , Monstrosity'de çalmıştır o da.
Ve peki neden dinlemelisiniz ?
Çünkü , ahirette sorarlar. Hayır şaka. Yani sorabilirler bilmiyorum da esas neden , Progressive ve Death Metal seven her bünyenin dinlemesi gereken , karmaşık ve zeka dolu bir tür olan prog teknik death metal'in kurucusu olarak en başta dinlenmesi gereken grubun Cynic olmasıdır. Ve ayrıca allah aşkına progressive death metal diyince aklınıza sadece Opeth gelmesin. Onu daha uygun bir türe uyduramadıkları için progressive death diyorlar. (Lafımı da atarım)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder