10 Kasım 2009 Salı

Down - NOLA














Tür: Stoner Metal
Yıl:1995

Biraz geç değerini bildiğim bir albüm oldu kendileri. Ama , şu aralar Last fm de 1000 lere ulaşması pek bi yakın olan down scroplama sayımın en büyük nedeni , bu albüm. Elinizde filtre kahveniz , içiyorsunuz yanında da bitter çikolata, ya da isteyenler için bira ve sigara , neyse işte keyiften dellenmektesiniz , işte o sırada en mükemmel giden grup down. Bu albüm de , NOLA geleneğini şekillendiren albüm oluyor. O gelenek ne diye soranlara , ben bile tam olarak bilmiyorum , derin mevzu diyorum.

Down , stoner metal'in kurucusu mu pek fikrim yok ama ilk örneklerinden olduğu kesin. Tabi bir de sludge metal de var tür olarak. Pyschdelic müziğin , groove metal ile harmanlanması gibi bir şey aslında. Otçu baba türbesinin daimi müdavimlerinden olan Downcı abilerim , böyle güzel bir oluşum yaratmış.

Belirgin özelliklerine gelirsek ;
  • Mayıştıran enteresan bir sound'u var. Öyle yavaş filan da değil ama garip bir etki yaratıyor. En metal sevmeyen insan bile sevebiliyor , pc başında uyutabiliyor , otobüste yaz güneşi altında erirken pelteleştiriyor , mayıştırıyor. Yazın dinlenesi bir albüm kendileri.
  • Enstrümanlar konusunda bir woaw lığı yok, güzel taş gibi , catchy , ama yani teknikalite veya hız olayları yok. Zaten olsa , çok gubidik bir şey olurmuş. İyidir böyle. Down'ın asıl olayı , direk olmasa da , dinledikçe sizi yakalaması ve hiç bırakmaması.
  • Vokal olayı en belirgin özelliği bence Down'ın. Anselmo farkı...
Kadrosunu da veriyim ;
  • Phil Anselmo , aslanım vokalim, gitarda çalmış bi şarkıda da , can sıkıntısından . vokal bilin siz. (bundan sonraki elemanlara pek özel bir ilgim olmadıgından , geçiştirmem doğal karşılana..)
  • Pepper Keenan , gitar
  • Kirk Windstein , bas , gitar , ortaya karışık
  • Todd Strange, bi bass , bi de ıslık tecrübesi
  • Jimmy Bower , davul
Ve gene malum soru , neden öneriyorum , neden dinlemelisiniz?
Çünkü , herkesin zevkten veya alkolden (belki de ottan , ne biliyorsun) kafası 1500 iken , dinlemelik mükemmel bir şeyi olmalı. Down işte öyle bir şey. diğer albümleri de bir bu kadar taştır , çaktırmayın. Bu albümün adını vermemdeki sebep , eski oluşu ve öncülük edişidir. Hem stoner metal nedir bilmeyenler için öğrenmece olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder